• 0910 649 345
  • info@opatstvojasov.sk
  • Jasov Slovensko

Karol von Habsburg-Lothringen

V roku 1920 sa v poľských Wadowiciach narodí bývalému dôstojníkovi habsburskej armády, Karolovi Wojtylovi a jeho manželke Emílii chlapec, ktorému otec na znak úcty k cisárovi, za ktorého ríšu bojoval, dáva meno Karol.

O 84 rokov, v 1. októbrovú nedeľu roku 2004 sa na námestí sv. Petra v Ríma koná beatifikácia dvoch kňazov, dvoch rehoľníčok a jedného laika. Týmto laikom je posledný vládca Rakúsko-Uhorska, Karol von Habsburg-Lothringen. Svet nevie, že ide o posledné blahorečenie, ktorému predsedá pápež, ktorý o necelých 6 mesiacov odíde do domu Otca.

Pápežove posledné blahorečenie je tak aj blahorečením človeka,                            od ktorého dostáva svoje krstné meno Karol.

Takto si Boh použil tieto dve osoby, ktoré spolu na prvý pohľad nesúvisia.

Svätec, človek, nie je sochou, nehybne stojacou, očami  obrátenými smerom do hora. Rovnako aj bl. Karol mal ako dobré, tak aj negatívne vlastnosti. Človek je živou bytosťou, ktorá je slabá, ale Bohom milovaná.

Bl. cisár Karol, človek, ktorý sa narodil 17. augusta 1887 a ktorý nebol nikdy pripravovaný na službu panovníka.

Nebol dokonalý, ani nemal ľahký život. Mal starosti panovníka, ktorý viedol vojnu, ktorú si sám neželal. Mal aj starosti manžela a otca. Karol je po páde Habsburskej monarchie vyhnaný s celou rodinou do vyhnanstva. Napriek tomu sa stále modlí za svoje národy. Vo vyhnanstve dostáva obojstranný zápal pľúc, na konci ktorého nastáva agónia. Počas nej sa stále z posledných síl modlí za svoje národy. V povesti svätosti zomiera na ostrove Madeira 1. apríla 1922 vo veku 34 rokov.

Takto môžeme chápať Karola ako človeka slabého, ale zároveň silného, ako človeka dobrého a nepomstychtivého za zlo, ktorému čelí. Ako človeka, ktorý dokázal uprednostniť mier pred vojnou, lásku pred nenávisťou. Ako patrón mieru medzi národmi je v dnešnej dobe pre nás všetkých zvlášť veľkým vzorom-

Dôvod, prečo sa v našom opátskom chráme nachádzajú jeho relikvie je spätosť nášho kláštora s Habsburskou monarchiou ako aj podmienka Modlitebnej ligy bl. Karola, aby bola táto relikvia dostupná pre modlitbu verejnosti.

Nech bl. Karol oroduje u Pána za nás a za pokoj medzi národmi.